Är du modig och gillar att inreda med stil så går du ”all-in” och fyller en vägg med många konstverk – garanterat effektfullt, modernt och iögonfallande! Men hur ska man då tänka om man vill skapa en ”konstvägg”?
Börja tänk ut ett tema – det kan vara bra att utgå från ett större centralt verk som kan dominera och ange tonen för de andra verken. Tänk i så fall på att inte placera det centrerat – det blir för statiskt. Placera det i stället lite förskjutet i hela kompositionen. Och tänk på att en stor tavla gör sig bäst långt ner i tavelväggen. Det är för övrigt lätt att hänga konst för högt på väggen – det räcker om du har 1,20 – 1,40 ner till golvet från underkant av det lägst hängande verket. Eller också, som amerikanarna uttrycket det, ”57 inch from the center”, dvs att mittpunkten av konstväggen bör vara ca 145 cm från golvet. Naturligtvis beror det ju på hur miljön ser ut för övrigt med möblering etc.
Sen är det bara att börja ”bygga” din tavelvägg utifrån det centrala verket. Känner du dig osäker så är ett tips att lägga ut alla tavlorna på golvet först innan du går loss med hammare & spik på din vägg!
Nåväl, själva temat då? Hur ska man tänka där? Kanske vill du följa en viss färg? Eller ska ramarna vara det gemensamma temat? Eller kanske inga ramar alls? Ska tavlorna vara gjorda i samma teknik eller kanske ska motiven följa ett visst tema? Tja, det är bara din fantasi och tillgång till verk som får avgöra.
Eller kanske är temat inget tema alls, dvs en blandning av flera teman?
Den här installationen t ex, innehåller flera olika tekniker; olja, ekologisk akvarell, grafik, keramik, raku och återbruk.. Verken är skapade av Ken Löfgren, Johan Liljemark, Elinor Pilebro, Tamara Waltermark, Yvonne Larsson, Anna Brag, Azita Sassanian, Bertil Vallien, Therese Hovdegård och Helena Fridarp.