Konstverk

 

Allt började när farsan inte fick ha sin kamera i fred. Så i 10 års present fick jag en egen kompaktkamera. I samma veva var jag uttråkad i Filippinerna och tänkte det där med dykning kanske är skoj. 

Kommer ihåg mitt första dyk som om det vore igår. Bara jag och en instruktör i en liten båt på väg ut i mitten av havet. Plötsligt stänger den lokala unga killen av motorn och nickar mot dykinstruktören som säger till mig “Are you ready to jump kid?” Innan jag vet något annat rullar jag baklänges av båten och det första jag ser är en stor sten som var otroligt färgglad och lös upp rakt framför mig. Jag simmade närmre, på en millisekund blev stenen helt svart (snäckor som stängde locket). Jag tänkte magiskt, varje dyk sen det har varit, mer eller mindre magisk.

Dykning är min drog, får aldrig nog av den och den ger mig förhöjda doser av dopamin och serotonin. Så fort du kommer under ytan blir det knäpptyst, du svävar och allt runt omkring dig är (förhållandevis) färgglatt. Fiskar är nyfikna och allt är nytt. Det finns så mycket under ytan som inte är upptäckt eller dokumenterat, varje dyk blir som ett äventyr. 

När du blir bekväm i vattnet blir det som din flykt från verkligheten och din meditation. Om du frågar mig, helt magiskt och en känsla alla borde få uppleva. Det finns trots allt mer under ytan än ovanför…

 

CURIOUS MORAY
Den fläckig moränan är alltid nyfiken och sticker gärna ut huvudet från korallrevet när man minst anar det. Ser inte så mysig ut med dess vassa tänder men älskar att leka och är man modig så kan man ge den en liten eftermiddags kli.

FLAMINGO SLINGSHOT
Bara några centimeter lång, med ett tränat öga blir den rätt lätt att hitta då den ofta hänger i samma typ av korall. Mycket klinisk i sin utformning men mycket elegant. På bilder hänger den med en korall som såg ut som en slangbella, därav namnet. 

HIDE AND SEEK
Skorpionfisken är ingen varelse man letar efter. Den dyker upp när man minst anar det. Med dess otroliga förmåga till camouflage ser man vanligtvis bara ögat och sen börjar resten av kroppen falla på plats därefter. En utmärkt deltagare för kurragömma, ifall man inte är den som måste leta… 

SNOW TOPS
Bilden är tagen av en ca 3 centimeter bit av en korall. Detta makroperspektiv var vad jag blev förälskad i under min tid i Karibien. Något som jag själv inte lagt märke till tidigare som dykare. När jag ofta visar upp bilden blir en del personer som dykt frekvent förbluffade och frågande, vilket jag finner fascinerande. Därav finns det en element av abstrakt i bilden som öppnar upp för fantasin att flöda. Efter att jag fått höra att det liknar bergstoppar av icke dykare, fann jag detta komiskt och tyckte att det ser ut som slö på toppen. 

MAGIC GLOVES
Gul-linjerad bågkrabba är en mycket märklig varelse med lång nos som Pinocchio, skinande guld färg och blå klor. Brukar hänga på samma plats och flyttar inte sig gärna, slår på sig och har pondus. Var dock första och sista gången jag såg den i denna miljö omgiven av korall. 

PEACOCK FLOUNDER
En mästare på kamouflage. Gömmer sig gärna i sanden där den smälter in finfint. Vanligtvis syns inte dess blåa ringar lika tydligt i verkligheten som på bilden. Det är när blixtarna går igång som alla dess färger kommer fram och då är det få varelser som ser lika mystiska och spännande ut som denna flundra. 

SIMPLY MAJESTIC
Helt enkelt en hummer. En varelse som folk har sett massvis, även käkat. Men hur många har egentligen uppskattat dess detaljer och fascinerande ögon som sticker ut från kroppen. En underskattad liten grej i havet som har mycket elegans och som ofta är skoj att interagera med. 

JELLY FLOWER
Här kommer en favorit. Varelsen som ni ser som jag slarvigt jämför med en blomma, eftersom den ser ut som en. Är i själva verket en varelse i släkten nässeldjur. Den erövrar en bit korall och lever inuti som ni ser på bilden. I vänstra hörnet ser ni även en mikroskopisk varelse som lever i symbios. 

FLYING FLOUNDER
En flygande flundra som kommer mot mig har jag enbart sett en gång. Var lite förvirrad själv för vanligtvis ligger de rätt skygga i sanden och ifall de ska färdas i någon riktning är det ifrån dig. Jag tror det var något i dess omgivning som gjorde att den hamnar i försvarsställning eftersom man kan se dess “antenn” är riktad rakt upp vilket tyder på attack och flykt beteende.