CHRISSIE LUNDSTRÖML

Chrissie Lundström arbetar i ett gränsland mellan teater, bildkonst och skulptur. Det är ett befruktande växelbruk, där det ena ger det andra.


Konstverk

 

Chrissie Lundström arbetar i ett gränsland mellan teater, bildkonst och skulptur. Det är ett befruktande växelbruk, där det ena ger det andra. I träskulptur, mixed media och måleri reflekterar och betraktar Chrissie vår mänskliga tillvaro. Poesi och humor är byggstenar i drömska, lätt surrealistiska sammanhang.

De bildvärldar och teman hon arbetar med återfinns i olika tekniker. Både teckningar, målningar och skulpturer är besläktade.
Teckningarna är gjorda i en blandteknik där akrylfärg och blyerts läggs lager på lager. Chrissie arbetar också med akrylmålningar med samma drömska, surrealistiska språk. Dessutom arbetar hon gärna på större dukar med himlar och ibland en horisontlinje. Träd är ett annat arketypiskt tema som Chrissie ofta återkommer till. Ibland grönskar de om vintern. Ibland kala. Hon kombinerar gärna tredimensionella träd med den lekfulla och ibland poetiska ton som formad järntråd ger. Stolar är en annan spelplats för berättelsen. Träfigurer kan också befolka trädbilderna. Gemensamt är att Chrissie vill skapa enkla situationer och skildra möten.

“Det är aldrig försent” är ett samlingsnamn Chrissie arbetat med, ett annan är människan och hunden. Ett av de teman hon arbetar kring är hus. Chrissie kallar dem boningar, holkar, ödehus etc. Hus är arketypiska, starkt symboliskt laddade och är ofta för henne en bild av människor, tillstånd och känslor. Chrissie arbetar i trä med husen som skulpturer. Boningarna kan också finnas på målningar, i ett utsnitt av en miljö eller en rymd.

Utställningar med egna verk har Chrissie bl.a. haft på Skellefteå Konsthallm Dalslands Konsthall, Galleri Moment, Ängelholm och Lilla Galleriet, Helsingborg. Hon deltar även som konstnär i Konstrundan, Nordvästskåne.

I snart 25 år har Chrissie arbetat med teaterproduktioner för barn och vuxna på ett antal olika teatrar och operahus i Norden. Bland dessa kan nämnas Göteborgsoperan, Smålands Musik och teater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Norrlandsoperan, Figurteateret i Nordland, Västerbottensteatern, Borås Stadsteater och Finlands Nationalopera. Till ett 20-tal föreställning har hon skrivit manus samt gjort scenografi och tillverkat spelobjekt. Dessa föreställningar har ofta arbetat i gränslandet mellan konst och teater. Chrissie har även stått på scenen i några produktioner. Därutöver har hon arbetat med scenografi till ytterligare drygt 30 föreställningar.