Konstverk

 

Signaturen ii står för Irene Lagerberg.

Irene föddes 1943 i Kungälv där hon även växte upp, men har bott i Göteborg de senaste 40 åren. Hon har arbetat som konstnär i nästan hela livet. Hennes konstnärliga bana startade mycket tidigt i livet efter hennes behov att uttrycka sig med bilder. Alla målningarna är händelser som är förankrade i verkligheten. Irene använder sig av en del olika tekniker, bl.a. olja, tempera, akryl, gouache, olika grafiska tekniker och betong och järn. Hon är utbildad vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän samt har studerat privat för Ole Lambertsson och Allan Lloyd-Mcoyd.

Irenes bilder är koloristiska med klara starka färger, hennes stolar har personlighet och skildrar olika skeenden i livet. Hon använder sig ofta av kontrastfärger, som förstärker varandra. Irenes symbolfyllda bilder handlar om manligt och kvinnligt, kommunikation, relationer och upplevelser. Men det handlar minst lika mycket om ett färgstarkt och dekorativt måleri som utstrålar kärlek, glädje och värme. Det är njutbara bilder med en enastående lyskraft som möter betraktaren.

”Jag vill att mina betraktare skall se på mina tavlor med intresse och fantasi!”

Stolar har personlighet. Det finns rustika stolar som är som vardagsmänniskor. Stolarna är grupperade så de skildrar olika skeenden i livet. Även de engelska stolarna, traditionstyngda och självklara, vill jag se som ett uttryck av väntan och förväntan i positiv bemärkelse.