Lasse Åberg
Det främsta kännetecknet i Åbergs konst är pastischer med Musse Pigg som återkommande tema. Lasse Åberg kan även skryta med att vara en av Sveriges främsta experter på Disney. Den kanske största inspirationen, vid sidan av Disney, är popkonst: Warhol, Lichtenstein, m.fl. ligger Åberg varmt om hjärtat
Konstverk
Lasse Åberg, vår oerhört folkkäre mångsysslare, är född 1940 i Hofors, men där tillbringade han endast sina sex första månader – därefter flyttade familjen Åberg till Kungsholmen, Stockholm. Till hans breda palett av talanger kan räknas grafisk designer, filmregissör, manusförfattare, skådespelare, musiker och – sist men inte minst, konstnär. Åbergs konstnärsmässiga skolning skedde genom fyra års grafisk formgivning på konstfack, 1960-1964. Han gick för övrigt samma år där som Jan Lööf och Carl Johan de Geer. Några år därpå påbörjade Åberg ett samarbete med konstnären Ardy Strüwer som resulterade i humorserier. På 1970-talet inledde Åberg den karriärsmässiga aspekt som vi är honom mest förtrogen med: film. Främst känner den breda massan igen Åberg från de folkkära karaktärerna Stig-Helmer samt Trazan Apansson. Lasse Åberg har även spelat in ett antal skivor med Sveriges mest ikoniska gitarrvirtuos: Janne Schaffer.
Det främsta kännetecknet i Åbergs konst är pastischer med Musse Pigg som återkommande tema. Lasse Åberg kan även skryta med att vara en av Sveriges främsta experter på Disney. Den kanske största inspirationen, vid sidan av Disney, är popkonst: Warhol, Lichtenstein, m.fl. ligger Åberg varmt om hjärtat. Därtill är inslag av humor mycket kännetecknande för Åbergs konstnärskap. Lasse Åberg har illustrerat barnböcker, biblar (Bibel 2000) och tunnelbanesäten. Han har även ett eget museum beläget i en ladugård – Lasse Åbergs Museum, som slog upp ladugårdsdörrarna 2002.