Konstverk

 

Stefan Johnson Petersén är född i Stockholm 1956 och arbetar med svart stengodslera och lägger till detaljer i bladguld och oljefärg. Just nu är han besatt av fåglar med stora näbbar och knasiga hattar. ”Formerna styrs uteslutande av ständiga bilder som dyker upp inifrån. Det känns som jag står på sidan om och de bara växer fram under mina händer.”

I slutet av 70-talet gick Stefan tre år som specialelev i keramik på Konstfack. Att skulptera har han fortsatt med sedan dess. Men efter att ha sadlat om till konditor byttes leran ut mot choklad och sockerpasta. Stefan har jobbat som konditor i drygt 30 år, bl a 24 år som chefkonditor på NK-konditoriet och i 11 år har han varit med som skulptör i svenska kocklandslaget där de bl a vann Mat OS år 2000 och 2004. Tillsammans med Jan Hed tog han 1993 brons i konditor-VM (Coupe du Monde de la Pâtisserie), Sveriges bästa placering i tävlingen genom tiderna.

För ett par år sedan blossade den gamla passionen för leran upp igen. Nu vill Stefan inrikta sig på att skulptera i stengods och även i den japanska tekniken Raku. Stefan har bl a ställt ut sina skulpturer på Ekerums Konsthall på Öland, Gallery M1 i Ystad och Galleri Roddarhuset i Vaxholm.