Konstverk

 

Guillaume Cornelis van Beverloo, kallad Corneille, föddes av holländska föräldrar i Liège i Belgien 1922. Efter avslutad skolgång studerade han teckning vid Konstakademien i Amsterdam 1940-43 och som målare var han autodidakt.

Första utställningen visades 1946 i den holländska staden Groningen tillsammans med konstnärerna i den Nederländska Experimentgruppen Reflex. Samma år kom Corneille till Paris och redan från första stund kände han sig hemma i konstmetropolen.

Tillsammans med Karel Appel, Asger Jorn, Dotremont och Constant var Corneille med vid bildandet av COBRA-gruppen i Paris 1948. Till gruppen anslöt sig även många andra konstnärer, poeter och arkitekter, bland andra de svenska konstnärerna C-O Hultén, Max Walter Svanberg och Anders Österlin.

Liksom hans förebilder Paul Klee och Joan Miró var Corneille inspirerad av afrikansk konst som han kom i kontakt med under ett flertal resor till Afrika. Till en början var Corneilles konst non figurativ men så småningom kom motiven att kännetecknas av fantasilandskap i varma starka färger där ofta kvinnan och fågeln är i symbios med varandra. Kvinnan representerar det vackra och vällustiga och fågeln står för frihet och kraft.

Alltsedan debuten i Groningen för över ett halvt sekel sedan har Corneille medverkat i hundratals utställningar på olika gallerier och han finns representerad på museer över hela världen.

Corneille föddes den 3 juli 1922 i Liège och dog den 5 september 2010 i Auvers-sur-Oise, Val-d'Oise.