Filmer om Helena och hennes konstnärsskap

Konstverk av Helena

 

Jag gör nånting. Av nästan ingenting.

Jag går igång på sånt. Sånt som är nästan ingenting. Men som tillsammans blir nåt. Oftast nåt som blir nåt helt annat än det var från början.

Jag tänker inte så mycket när jag gör nånting. Jag bara gör. Så ser jag vad det blir. Oftast blir det nånting. Nånting som från början var nästan ingenting.

Jag är född 1963 och uppvuxen i en liten by strax norr om Kristianstad. Började tidigt med hantverket. Jag virkade kläder och accessoarer till mina barbiedockor. Jag broderade hellre korsstygnsbroderier än lekte med de andra barnen på lekskolan. 

Utbildade mej till civilekonom och har en superlång erfarenhet inom redovisning men släppte aldrig skapandet och lusten att arbeta med händerna. Att få uppleva hur hjärnans idéer ser ut när de färdats från huvudet, genom armarna och kommer ut genom händerna och fingrarna. Idag låter jag hjärnan skena iväg allt den orkar, vill och kan. 

Jag jobbar gärna med loppisfynd som material till mina alster. Det är billigt och är en outsinlig källa. 

Jag väljer varje pryl med omsorg. Vänder och vrider på varje objekt innan jag bestämmer mej.

Jag älskar att leta fynd. Älskar att bygga. Älskar att befinna mej mitt i processen. När det står ett halvfärdigt projekt och väntar på mej i verkstaden. Och jag får tänka på det. På kvällen innan jag somnar. Och direkt när jag vaknar på morgonen.