Filmer om Johan och hans konstnärsskap

Konstverk av Johan

 

Tågmålarlegendaren, mossig ... och nyskapande
Zack dansar lätt med en sprayflaska i handen. Framför honom reser sig en frigolitvägg på fem gånger tre meter. Att måla graffiti kräver ett visst fotarbete. Man måste röra sig för att färgen inte ska rinna, säger han. Långt inne i skogen vid Romeleåsen i slutet av en gropig grusväg möter ögonen först en klassisk skånelänga från 1700-talet med halmtak. Bakom huset, ut mot den täta skogen, reser sig graffitiväggen.

Zack tillhör den legendariska klick av graffitimålare som skapade historia i Stockholm i början av 80-talet. Namn som Zappo, Ziggy, Disey, Merley, Razor, Dhemn och Zack lämnade stora och små avtryck som snart ledde till rasande debatter om konst och klotter. Jag såg en film från New York 1984 om graffiti, Style Wars, och blev frälst. Jag var väl tretton bast och stack ut och målade i den skola jag gick i. Zack och Merley blev kända som de första tågmålarna i landet. Signaturen Merley är för övrigt skådespelaren från filmen ”Sökarna” Liam Norberg.

I den speciella värld där graffitimålarna lever finns en märklig blandning av djup respekt för dem som skapade den svenska graffitin och ett förakt för dem som blivit gamla eller rentav legala. Hej, ...jag är gubbig, mossig, stel, har familj och jobbar med legal graffiti. Men det är helt OK för mig, jag har hittat andra sätt att uttrycka mig och jag vill inte ha det kriget igen, säger Zack. Och när vi gått upp till huset byter Zack namn. Som privatperson och ”vanlig” målare heter han Johan Liljemark. När jag målar olja eller akvarell så är jag Johan och när jag använder sprayburken är jag Zack, säger han.

Det som inspirerar mig i konsten är seendet. Att frysa den inre bild som endast är ämnad betraktaren. Jag målar med mitt hjärta och det har alltid varit min strävan att släppa tankarna på vad jag gör. Första gången min konst blev offentlig var på Stockholms grå väggar 1984. Sedan dess har jag följt den röda tråd av att skapa konst i mitt liv.

Johan är autodidakt.

Utställningar:
Galleri Gränslösa. Åseda, Småland 1991 Olja med blandteknik.
Galleri Sigma. Växjö, Småland 1993 Samlingsutställning med Tolg Gruppen. Olja
Studiefrämjandets lokaler. Växjö, Småland 1993 Olja
Galleri De 20. Växjö, Småland 1995 Titel: Ur Tidens Ansikte Gemensam utställning med Hillebil Andersen. Olja, Keramik
Påskvecka på Järrestad 15. Skåne 1996 Samutställning Träskulpturer, Akvareller
Salong Min Syster och Jag. Stockholm, Stureplan 2002 Olja på Plexiglas, Akvareller
Sofielund Folkets Hus. Malmö 2008, 18 Januari Videocollage, Akvareller, Skulpturer
Påskvecka Konstfabriken Skåne. Dalby 2008 Olja, Akvarell, Mural på duk, Bronsskulpturer