Konstverk

 

Johanna Bergqvist är en keramiker från Fagereke i Småland. Hon skapar konst med stengodslera som är ett underbart medium och bättre tål en rejäl disk, väder och vind. 

Stengods bränns i högre temperatur än lergodslera som är ett ömtåligare, billigare och vanligare alternativ. Inga av hennes glasyrer är giftiga. De går att använda i köket, diskmaskinen och t.o.m. i ugn. Alla alster tål att vara ute. Hennes konst skapas från en lerklump INTE med flytande lera i en gjutform som vid masstillverkning. 

Johanna inspireras mycket av naturen och blandar gärna med hennes livliga fantasi. Under tillverkningen är leran ömtåligare än ett äggskal men måste bearbetas och putsas för att inte bli farligt vass. Godset bränns till 1100 grader för att kunna glaseras och handmålas i vackra färger. Färgen sitter ömtåligt som pulver på godset innan bränning, men måste putas för att undvika att glasyren rinner och smälter ihop med sättplattan. Godset slutbränns i 1260 grader och du kan nu smycka ditt hem eller trädgård.